Ich will deutsch lernen… ζητούν οι μαθητές (με γονεϊκή παρότρυνση) του δημοτικού. Δηλαδή, θέλουν να μάθουν γερμανικά, και μάλιστα από πολύ νωρίς στο σχολείο. Ετσι έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού που επιλέγουν πλέον γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα αντί των γαλλικών. Η αιτία είναι προφανής: Οι γονείς των 10χρονων μαθητών κατευθύνουν τα παιδιά τους προς την εκμάθηση της γλώσσας της κραταιάς οικονομίας της Ευρωζώνης. Βέβαια, η στροφή προς τα γερμανικά προκαλεί και… αντιδράσεις.
Ειδικότερα, οι μαθητές φθάνοντας στην Ε΄ τάξη Δημοτικού έχουν να επιλέξουν μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ως δεύτερη ξένη γλώσσα (τα αγγλικά είναι η πρώτη ξένη γλώσσα που διδάσκεται στο δημοτικό, και μάλιστα πιλοτικά από την Α΄ τάξη). Βασική προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένα τμήμα δεύτερης ξένης γλώσσας είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 12 μαθητές. Το ελάχιστο όριο ισχύει τόσο για το δημοτικό όσο και για το γυμνάσιο.
Τα πρώτα στοιχεία του υπ. Παιδείας παρουσιάζουν φέτος μία μέση αύξηση της ζήτησης των γερμανικών κατά περίπου 15% μεταξύ των μαθητών των δημοτικών σχολείων. Μάλιστα, υπάρχουν σχολεία όπου η ζήτηση υπερτριπλασιάστηκε. Ενδεικτικά: «Πέρυσι, από τους 30 μαθητές της Ε΄ Δημοτικού οι 28 επέλεξαν τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα και μόνο οι δύο τα γερμανικά. Φέτος από τους 34 μαθητές της Ε΄ τάξης οι 23 διάλεξαν γαλλικά και οι 11 γερμανικά», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, Κατερίνα Μαρκογιαννάκη. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Νίκο Μπούρα, πέρυσι ο ένας στους τρεις (14 επί 48 μαθητών) διάλεξε γερμανικά ενώ φέτος οι μαθητές ισομοιράστηκαν μεταξύ των δύο γλωσσών (16 γερμανικά – 19 γαλλικά). Ιδια εικόνα και στην επαρχία, όπου τα γερμανικά ενισχύουν τα… ποσοστά τους. Ενδεικτικά, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης πέρυσι το 33% των παιδιών επέλεξαν γερμανικά ενώ φέτος το ποσοστό αυξήθηκε στο 43%. Επίσης, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας «επικράτησαν» τα γερμανικά μεταξύ των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης.
Εστω και αν δεν μπορεί κάποιος να προγραμματίσει την πορεία των μαθητών μετά μία δεκαετία, η αύξηση της ζήτησης έχει σαφώς κοινωνικά χαρακτηριστικά. Στέλεχος του υπ. Παιδείας, που μίλησε στην «Κ», ανέφερε ότι τα αιτήματα για εκμάθηση γερμανικών έχουν αυξηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα, με μεγάλη ανεργία.
«Οι γονείς σαφώς έχουν επηρεαστεί από τις σημερινές τους οικονομικές δυσκολίες και μιλούν στα παιδιά τους για την προοπτική της μετανάστευσης, για ένα καλύτερο μέλλον», παρατήρησε ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, στέλεχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής τόνισε στην «Κ» ότι η αύξηση της ζήτησης για γερμανικά είναι μεγαλύτερη σε περιοχές με υψηλότερη συγκέντρωση αλλοδαπών, σε σχέση με άλλες περιοχές της Αθήνας όπου τα γαλλικά… καλά κρατούν. «Οι μετανάστες είναι εξοικειωμένοι με την αλλαγή κατοικίας. Γι’ αυτό και πολλοί μετανάστες, κυρίως από Αλβανία και Φιλιππίνες, ζητούν τα παιδιά τους να μάθουν γερμανικά», τόνισε στην «Κ» δάσκαλος σε σχολείο του Παγκρατίου.
«Παίζει ρόλο το ότι η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ και το κόστος ζωής και σπουδών σε κάποιο πανεπιστήμιο είναι χαμηλό», πρόσθεσε από την πλευρά της στην «Κ» η καθηγήτρια Γερμανικών Ελένη Θεοκλήτου, επιβεβαιώνοντας την αύξηση της ζήτησης για εκμάθηση γερμανικών τόσο στο σχολείο όσο και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. «Ευρύτερα παρατηρώ ότι πολλοί γονείς ξεκινούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών στα παιδιά τους από μικρή ηλικία. Αυτό σαφώς οφείλεται στο ότι σκέφτονται πως κάποια στιγμή το παιδί μπορεί να σπουδάσει στο εξωτερικό ή και να παραμείνει εκεί για δουλειά», παρατηρεί στην «Κ» η κ. Ελένη Λανγκλουά-Αρβανίδη, η οποία είναι Γαλλίδα συζευγμένη με Ελληνα και ζει στη χώρα μας εδώ και 28 χρόνια.
Φυσικά, η ανιψιά της κ. Λανγκλουά θα ακολουθήσει, πλην των αγγλικών, τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Ο λόγος προφανής. Ομως, κάποιοι άλλοι διαλέγουν γαλλικά ως αντίδραση στα… γερμανικά μέτρα λιτότητας. «Προτιμώ τη γαλλική κουλτούρα για το παιδί μου. Αρκετή γερμανική πειθαρχία μάς επιβάλλουν», ανέφερε στην «Κ» μητέρα 11χρονου σε σχολείο του Μετς.
Πηγή: kathimerini.gr